2014 Er gaat nogal wat veranderen! (1)

Het jaar dendert naar het einde, de nieuwe zorgpolisadvertenties vliegen u weer via allerlei media om de oren. De ‘beste zorg’, ‘wij helpen u kiezen’, ‘ruim baan voor de mens’ en vele andere verleidelijke kreten komen op ons af. Het lijkt soms te mooi om waar te zijn… en dat is het eigenlijk vaak ook.

Fysiotherapie

De fysiotherapievergoedingen zijn al jaren een vrij ingewikkelde materie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen chronische en niet-chronische indicaties.

Voor chronische indicaties komt u in aanmerking voor een vergoeding uit de basis verzekering. Een chronische indicatie is een aandoening die op een speciale lijst staat. Een voorbeeld hiervan is revalidatie na een hersenbloeding. Voor deze indicaties geldt een eigen bijdrage van de eerste 20 (twintig) behandelingen. Ook is het eigen risico van € 360 (2014) van toepassing.

Voor alle andere indicaties (de niet-chronische) geldt dat deze alleen uit een aanvullende verzekering worden vergoed. Hiervoor geldt geen eigen bijdrage en is het eigen risico ook niet van toepassing. Maar… vanaf 2014 zijn de vergoedingen fysiotherapie in vrijwel alle pakketten van vrijwel alle verzekeringen verlaagd. De premie echter meestal niet of marginaal. Ook bijna alle pakketten die fysiotherapie in 2013 nog onbeperkt vergoedden zijn verdwenen.

Advies

Het is zeker nu noodzakelijk dat u de paragraaf fysiotherapie goed bestudeert. Wat zijn de wijzigingen in uw polis en is wat er overblijft voldoende naar uw mening. Het kan lonend zijn om diverse aanbieders en pakketten met elkaar te vergelijken. Als de vergoeding fysiotherapie in uw ogen te mager wordt, kan het ook een optie zijn om een klein aanvullend pakket te nemen en de fysiotherapie zelf te betalen. Dit is natuurlijk voor iedereen weer anders. We moeten ons allemaal goed realiseren dat het hebben van een aanvullende verzekering op zich geen garantie is voor voldoende vergoedingen.

Vragen?

Heeft u voor uw specifieke situatie  vragen? Stel ze gerust, ik help u graag.