Terug naar Therapieën

Acupunctuur

Algemeen

Acupunctuur vind zijn oorsprong in China. Al vanaf 500 jaar voor Christus zijn acupunctuurbehandelingen bekend. Acupunctuur gaat uit van een optimale energiebalans in het lichaam. Klachten en ziekten zijn een uiting van een verstoorde balans. Het herstellen van die balans is het voornaamste doel van de acupunctuur. Immers het lichaam zal zichzelf dan weer optimaliseren. Energiebanen, de meridianen, kunnen via de acupunctuurpunten beïnvloed worden. Dat gebeurt met dunne naalden of met massagetechnieken. Dit laatste heet acupressuur.

 Ooracupunctuur

Een bijzonder effectieve en handige aanvulling op acupunctuur is de ooracpunctuur. Het oor wordt gezien als een reflexgebied van het hele lichaam. Door het behandelen van de juiste punten kunnen corresponderende lichaamsdelen behandeld worden. Ooracupunctuur wordt breed ingezet en geniet vooral bekendheid van zijn toepassing bij verslavingen en als pijntherapie.

Japanse acupunctuur

Rond 1600 deed acupunctuur haar intrede in Japan. Sindsdien hebben de Japanse beoefenaars een eigen variant ontwikkeld. Een van de kenmerken is dat er direct feedback door de patiënt wordt ervaren. Als een diagnostisch punt pijnlijk is bij druk dan zal na het behandelen van het juiste acupunctuurpunt de pijn direct verminderen. Japanse acupunctuur maakt gebruik van dezelfde punten als de Chinese acupunctuur maar ze hebben de punt locaties wel nauwkeuriger gemaakt.