Verzekeren voor Fysiotherapie

Het mediacircus rondom de zorgverzekeringen is weer losgebarsten. Waar kunt u op letten als u zich wilt verzekeren voor fysiotherapie?

In een zeer klein aantal (chronische) gevallen wordt de behandeling vanuit de basisverzekering vergoed. Dan geldt een eigen bijdrage van de eerste 20 behandelingen. Ook is dan het eigen risico van toepassing.

Vrijwel alle Fysiotherapie behandelingen moeten worden betaald uit een aanvullende verzekering. Deze verzekering sluit u af naast de basisverzekering.

Hoewel de aanvullende verzekering eigenlijk op zichzelf staat, is hij toch gekoppeld aan de basisverzekering.

Wat betekent dit?

Er zijn drie verschillende varianten van de basisverzekeringen mogelijk: de budgetpolis, de naturapolis en de restitutiepolis.

De restitutiepolis is een ‘klassieke’ verzekering. U krijgt zorgkosten vergoed ongeacht waar of bij wie u die kosten maakt. Dit is een polis met vrije zorgverleners keuze.

De budgetpolis vergoedt alleen zorgkosten die u maakt bij een geselecteerde groep zorgverleners. Dit geldt ook voor ziekenhuizen. Als u zorgkosten maakt bij een andere zorgverlener dan krijgt u niets vergoed.

De naturapolis zit hier tussenin. U krijgt vergoeding bij aangesloten zorgverleners en een gedeeltelijke vergoeding van zorgkosten die u maakt bij andere zorgverleners. Het daadwerkelijke deel van de vergoeding varieert sterk per verzekeraar en is vaak moeilijk vooraf te weten te komen. Natura suggereert dat u geen rekeningen ziet en dat de maatschappij alles voor u regelt, dat is niet helemaal zo.

De aanvullende verzekering (waar de meeste fysiotherapiebehandelingen door vergoed worden) is een zelfstandige schadeverzekering. Maar toch wordt de mate van vergoeding vaak in overeenstemming met de gekozen basisverzekering gebracht. Dat is op zijn minst vreemd omdat de premie hetzelfde is.

Dus als u een aanvullende verzekering kiest die bijvoorbeeld 18 behandelingen fysiotherapie vergoedt, dan bepaalt uw basispolis(!) hoeveel u krijgt uitgekeerd.

Ik heb met maar een klein aantal maatschappijen een contract afgesloten, voor die maatschappijen geldt dat ik een aangesloten zorgverlener ben en dat ik de kosten direct bij hen kan declareren. U ziet hiervan dus niets.

Bij alle andere maatschappijen heb ik geen contract en krijgt u dus afhankelijk van uw keuze een vergoeding.

Zie de pagina tarieven voor een overzicht van de maatschappijen waar ik een contract mee heb

Bekende maatschappijen met een goede restitutiepolis zijn: Ohra, Delta LLoyd, Univé