Advanced shockwavetherapie

Vrijdag jl. stond in het teken van bijscholing shockwavetherapie. Onder de bezielende leiding van Alexander Robert en Floris Goes organiseerde Fyzzio in het NT-e te Amersfoort een ‘advanced course’. Een soort shockwave: the next step.

Minder bekende indicaties voor shockwavetherapie passeerden de revue. Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) ook bekend als shinsplints laat zich goed behandelen met shockwave. Recent is daar sportarts Maarten Moen op gepromoveerd. Weer een grote bijdrage aan het evidenced based krijgen van shockwavetherapie. Het volgende onderwerp was het greater trochanteric pain syndrome (GTPS). Heuppijn van diverse oorsprong valt onder dit syndroom. Door goede diagnostiek (met echografie) zijn daar goed reagerende indicaties voor shockwave uit te filteren. Als laatste stonden de nieuwste inzichten met betrekking tot tennis- en golferselleboog op het programma.

Als rode draad van de dag was er aandacht voor triggerpoints. Deze pijnpunten ontstaan vaak bij langdurige klachten en kunnen, zelfs nadat de oorspronkelijke klacht genezen is, voor aanhoudende ellende zorgen.

In onze praktijk wordt door dry-needling en acupunctuur al veel aandacht aan triggerpoints gegeven. Maar de toevoeging van een speciale shockwave aanpak kaan van meerwaarde zijn. Ook heel handig als mensen liever geen naalden in zich geprikt willen hebben.

Al met al een hele goede bijscholing waar ik met meer energie vandaan kwam.