Opmerkelijk artikel: Snurkende baby’s hebben meer kans op gedragsproblemen

Jonge kinderen die snurken of ’s nachts moeilijk kunnen ademhalen, hebben meer kans op gedragsproblemen. Zo zijn ze meer geneigd om een hyperactief of agressief gedrag te ontwikkelen, maar hebben ze het ook moeilijker om vriendjes te maken.

Wetenschappers kwamen tot die conclusie na een zesjarig onderzoek bij meer dan 11.000 Britse kinderen tussen 6 en 69 maanden.

Gedragsproblemen
Aan hun ouders werd gevraagd om op verschillende momenten vragenlijsten in te vullen over de symptomen van hun kind. Daarnaast werden ze ook gevraagd om het gedrag van hun kinderen te beoordelen.

Uit dat onderzoek bleek dat de kinderen met snurkproblemen of slaapapneu meer kans hadden op gedragsproblemen als ze 7 jaar waren. Het gaat om een verhoogd risico van zo’n 40 tot 100 procent ten opzichte van kinderen zonder ademhalingsmoeilijkheden.

Zuurstof
“Ons onderzoek bewijst dat snurken, een nachtelijke mondademhaling en slaapapneu (abnormaal lange pauzes in de ademhaling) ernstige gevolgen kunnen hebben voor het gedrag en de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind”, zegt onderzoeksleidster Karen Bonuck van de Yeshiva University.

Volgens haar brengen ademhalingsstoornissen schade toe aan de hersenontwikkeling. “Een vermindering van de zuurstof in het brein van de kinderen hindert de herstellende voordelen van slaap. Daardoor hebben ze het moeilijker om zich te concentreren, dingen te plannen of hun emoties onder controle te houden”, zegt Bonuck.

Amandelen
“Ouders en dokters moeten dan ook meer aandacht hebben voor een abnormale slaapademhaling bij jonge kinderen”, klinkt het bij de Britse wetenschappers.

Heel wat kinderen krijgen er namelijk mee te maken. Zo toonde eerder onderzoek aan dat één op de tien kinderen regelmatig snurkt, terwijl twee à vier procent slaapapneu heeft. De twee meest voorkomende oorzaken hiervan zijn vergrote keel- en neusamandelen.

Lees hier het artikel in HLN.be

Lees hier het artikel in de Daily News (engels)

Lees hier het oorspronkelijke bericht van de Yeshiva University

Op onze downloads pagina kunt u het originele abstract lezen